23 Ekim 2014

Yeni Toyota Yaris Hybrid e-CVT Test 2014-2015



Minik Dev’in Ekonomisi

     Konuğumuz makyajlı kasa 2014 Toyota Yaris Hybrid. Anlaşılacağı gibi bu melez araç minik bedeninde hem bir benzinli motor hem de bir elektrikli motor bulunduruyor. Türkçeye geçmiş haliyle hibrit.

     Her işe koşturan Yaris,elektrik motoru ile benzinli motor arasındaki geçişleri yapay zekasını kullanarak kendi hallediyor.Yani o anki yük-hız durumuna ,pedal açısına ve aracı ev-eco ya da power modlarından hangisinde kullandığınıza bakarak elektrikli mi benzinli motoru mu kullanıcak ya da her ikisini de devreye sokup (Power mode) tam güç mü sağlıycak yoksa ev (electric vehicle) modunda gidip sadece şarj ettiği enerjiyi harcayıp sıfır karbon salınımıyla yol alıcak buna karar veriyor.Küçük yaris büyük işler başarıyor.


YOL TUTUŞ

     Standart olarak 185/60/R17 Bridgestone Potenza lastiklerle gelen Yaris B segmentinin standartlarında bir yol tutuş sunuyor.Yol tutuş limitleri Volkswagen Polo kadar iyi olmasa da Hyundai i20’den başarılı diyeyim siz beni anlayın J

     Süspansiyonlar orta sert karakterde, yalnız sönümleme karakteri pek stabil olmayan amortisörler hiç ummadığınız çukur ve tümseklerde aşırı sarsıntılı ve kaba(sert) bir davranış sergiliyorlar.Hızınızı ayarlayıp sabit hızda yaklaştığınız bir tümsekten geçerken etkiye tepki ile karşılık vermesini beklediğiniz amortisörler etkiye etkiyle karşılık veriyor.Sönümlemesini istediğim tümsekleri daha da büyütüp kabine iletiyormuş gibi bir his yaratan Yaris  ‘‘ne geçiyon olm çukurdan tümsekten’’ diye kızan bir afacan gibi davranıyor.


     Aşırı bir yan yatma (body roll) tribine girmeyen Yaris kolay kolay önden kaymıyor.Hatta stabil-sakin sürücülerin önden kayma (understeer) durumuna düşmeleri pek de olası değil.

     Ve tabiî ki ESP (VSC) her zaman görev başında ancak bu minik dev’in Esp’si pek bi tedirgin.Daha kayma nerdeyse başlamadan devreye girmeye ‘ben burdayım’ demeye başlıyor.Çok fazla konuşursa da ESP OFF  tuşuyla çenesini kapatabiliyorsunuz.Genelde ESP’nin devreye erken girmesi;‘firmaların aracın şasisine güvenmediği’ için böyle bir ayarlama yaptığı yönünde yorumlanır ama ben Yaris’in böyle bir derdi olmadığını düşünüyorum.


GÜVENLİK – DONANIM

     Güvenlik konusunda geri kalmayan Yaris’te Hybrid modelinde Cool ve Spirit olmak üzere 2 donanım seviyesi bulunuyor.COOL’da

­­— Elektrikli ön camlar (sürücü tek dokunuş)
— Elektrikli arka camlar
— Toyota Touch 2 (7" dokunmatik ekran)
— Direksiyondan kumandalı müzik sistemi
— Direksiyondan kumandalı kablosuz cep telefonu bağlantısı
— 6 Hoparlör
— USB bağlantısı
— Bluetooth® ile telefon görüşmesi ve müzik aktarımı
—Toyota Touch® 2 ekranında hibrit enerji göstergesi
— Toyota Touch® 2 ekranında geri görüş kamerası
— Ön yolcu koltuk arkası cep
— Hybrid versiyonu hız göstergesi        gibi donanımlar bulunurken ,

SPIRIT’te bunlara ek olarak

(Tüm renkler ile sunulmaktadır)
— 15" alüminyum alaşımlı jant
— Saten krom çerçeveli ön sis farları
— Otomatik katlanabilir yan aynalar
— Yan camlarda lake siyah çerçeve detayı
— Arka ve yan arka karartılmış camlar
— Arka tavan spoyleri
— Otomatik yanan farlar
— Yağmur sensörü
— Açık Gri/Siyah Kısmi Deri Döşeme
— Kendinden kararan iç dikiz aynası
— Otomatik hız sabitleme sistemi (Cruise control)
— Sürücü koltuğunda kol dayama
— Sürücü ve ön yolcu güneşliklerinde ışıklandırma
— Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi (anahtarsız sistem)
— Kapı altı ayak aydınlatması
— Soğutmalı torpido gözü                      



                   
     Ayrıca aktif güvenlik bazında her iki donanımda da standart olarak sunulan; Yokuşta Kalkış Desteği (HAC) Araç Denge Kontrol Sistemi (VSC)(yani ESP) , Lastik Basınç Uyarı Sistemi (TPWS), Acil Fren Uyarı Sinyali (EBS), Sürücü ve ön yolcu emniyet kemeri uyarı sistemi, Ara koltuk emniyet kemeri uyarı sistemi, Elektronik Çekiş Kontrol Sistemi (TRC) bulunuyor.

     Pasif güvenlikte de yine her iki donanım seviyesinde standart olarak; Ön yolcu hava yastığını devre dışı bırakabilme özelliği, Boyun incinmelerini önleyici (WIL) koltuklar, 7 Hava Yastığı, Aktif gergili ve kuvvet kontrollü ön emniyet kemerleri, Çocuk koltuğu sabitleme mekanizması (ISOFIX) sunuluyor.

     Aracın ön sağ ve sol  çamurluk üstü ve arka bagaj kapağındaki ''HYBRID'' yazıları ile Toyota logolarındaki mavi arkaplan rengi aracın çevreciliğini vurguluyor ve diğer hybrid olmayan Yaris'lerle aracı ilk bakışta ayırmanızı sağlıyor.

     Ön camda geleneksel çift silecek yerine bu araçta camın ortasında konumlandırılmış büyük tek bir adet silecek bulunuyor.Pek fazla rastlanılmayan bu silecek dizaynı bana uzun yol otobüslerinden Neoplan Starliner 'ın sıradışı ön cam tasarımında kullandığı devasa sileceği hatırlattı .


MOTOR-ŞANZIMAN

     Benzinli motor olarak 1.5 litre hacimli VVT-i Toyota içten yanmalı motorunu kullanan Yaris bunun yanında iki elektrik motorunu da bir arada kullanıyor.

     Hybrid Synergy Drive (HSD) adı verilen  bu sistem dünyanın en gelişmiş tam hibrit sistemidir. Sistem, düşük yakıt tüketimi, düşük CO2 emisyonları ve sessiz sakin bir sürüş deneyimi sunma amacı taşıyor.


     Öncelikle belirteyim karma olarak totalde yaklaşık 100 hp güç verebilen hibrit sistem performans arayanların uzak durması gereken bir ünite.Zaten asıl amacı yakıt tüketimini ve karbon salınımını azaltmak olan bu çevreci otomobilden böyle şeyler beklemiyoruz.

     Toyota'nın e-CVT adı verilen bir şanzımanla donatılan Hybrid Yaris’teki elektronik kontrollü Sürekli Değişken Şanzıman (Continuous Variable Transmission / e-CVT) pürüzsüz, rahat ve yumuşak bir hızlanma için benzinli motor ve elektrik motorları tarafından sağlanan enerji akışını yöneterek ön tekerlere aktarıyor.Zaman zaman isteklere ve pedal hareketlerine tepki vermede sıkıntı yaşayan bu şanzıman birden fazla motorla uğraşıp hangisini seçeceğine karar vermeye çalışırken bazen size ilgisiz kalabiliyor.

     0-100 hızlanmasını 12 saniyede tamamlayan Hybrid Yaris  165km/sa son hıza ulaşabiliyor.100 üstü hızlarda direksiyonun yeterince sertleşmemesi tedirginlik yaratması açısından olumsuz.

     Fabrika verisi karma tüketimde3.6 L/100 km olan Hybrid Yaris geneli şehiriçi olan testimizde daha düşük yakıt tüketimi sonuçlarına imza attı.


DEĞERLENDİRME

     Sıkışık trafikte düşük hızlarda ilerlerken ve ilk kalkış anında sadece elektrik motoru aracılığıyla yol alan Yaris Hybrid adeta bir kütüphane sessizliğine sahip.yine 70 km/sa civarı sabit hızlarla ilerlerken radyo kapalı ise uykunuzu getirecek derece de sessiz olan Yaris Hybrid bu kısma kadar gayet tatminkar(uzun yolda uyuma garantili) . Ancak genel olarak yalıtımı başarısız olan Yaris’te park halinde araçta otururken dışarıdaki gürültünün tamamını etraftaki konuşmalar dahil duyabiliyorsunuz.hatta sanki kapıyı açsanız içer daha az ses girecekmiş gibi düşüncelere kapılıyorsunuz ki bu da yalıtım eksikliğinin bir başka boyutu.

     Dip gaz (tam gaz) yaptığınızda sol taraftaki güç ibresi power’a doğru yükselirken benzinli motorun devreye girmesiyle kabindeki motor gürültüsü ziyadesiyle artıyor.Aslında bu yüksek seviyede bir gürültü değil ancak kütüphanede vızıldayan sinek gibi tamamen sessiz elektrikli araç modunda veya ekonomi modunda giderken ki sessizliğin üzerine gelen benzinli motor sesi itiraf etmeliyim ki rahatsız edici.  

     Park manevralarında gayet atik çevik ve ahlaklı olan Yaris in Kendi etrafında dönme çapı da gayet düşük ki bu minnacık yerlerde efsane manevralar yapabilmenize olanak sağlıyor.. (boy/en/yükseklik 3950 X 1695 X 1520 mm ) (Ağırlık: 1120 kg**/ 1155 kg)


     Direksiyon simidi de başarılı sayılabilecek  Yaris’te direksiyon vasıtasıyla araca olan mekanik bağlantınızda bir yapaylık mevcut bunun sorumlusu olarak da elektrik destekli direksiyonu görüyorum.


     Genel olarak şahsım adına değişik ve yeni bir tecrübe sunan şarj etme gereksinimi duymayan seri-paralel yani Tam Hybrid Teknolojili Yaris’e bir şans verilmeli diye düşünüyorum.