29 Ocak 2015

Suzuki Grand Vitara JLX 2.0 Benzinli Otomatik

                               



YOL TUTUŞ

     Viraj performansı kütlesi ve yüksekliği göz onüne alındığında gayet tatminkar olan Grand Vitara hızlı girilen virajlarda sürekli 4 çekerlerin genel eğilimi olarak önden kayıyor.Arka tekerlerin yollla temasını bozmak epey bir zor çünkü araç yeterince atik değil ancak sizi yolda tutmaya devam ettiği için kendisini bu konuda eleştirmiyoruz.




MOTOR-ŞANZIMAN 


     2000 cc'lik benzinli motora sahip Suzuki'de yakıt tüketimi maalesef yüksek. LPG dönüşümü bile bu canavarı doyurmaya ve ekonomik kılmaya yetmezken güçlü bir 4 çeker arazi aracından daha farklı bi tüketim beklemiyordum zaten. Litre bazında ölçüm yapmadığım GVitara keşke daha az yaksaydı.

     Olumsuz yakıt tüketimine rağmen Motoru çok dayanıklı olan Grand Vitara aslında amacına uygun kullanıldığında çok başarılı bir araç.Zor şartlara dayanıklı iyi bir off-road aracı ve güzel bir 4 tekerlekten çekiş sistemi ile Suzuki bu modelin eksi yönlerini unutturuyor.

    Vites geçişlerini hissettiren Vitara'nın otomatik sanzımanı bazen vites yükseltme de ve vites düşürme de geç kalıyor isteklerinize cevap verirken kafa karışıklığı yaşıyor.Buna rağmen şanzımanın uzun dönemde dayanıklılığı göz dolduruyor.

     Ayrıca 4H-4L-4L LOCK modları arasında geçişler yapmayı sağlayan çevirmeli bir kontrol düğmesi ile de diferansiyele ve diferansiyel kilitlerine hükmedebiliyorsunuz.Özellikle kaygan çamurlu ve karlı buzlu zeminlerde bu modlar büyük fark yaratıyor.

                                       




DEĞERLENDİRME

     Bazı araçlarda yaşadığım gibi Grand vitara'da da dönüşlerden sonra direksiyonun nötr duruma dönme hızı yeterli değil.Yani eğer direksiyonu serbest bırakırsanız direksiyon tam nötr duruma duruma gemeden hafif kırık kalıyor.Aslında kamber açılarına da bağlı olabilecek bu durum kullandığım araca özgü müydü bilmiyorum.siz yine de dönüşlerde ellerinizi direksiyondan ayırmayın ve manevrayı kendiniz yapın.

    Genel olarak off-road etkinlikler için standart haliyle bile başarılı bir başlangıç aracı olan Suzuki Grand Vitara şehir içinde görme açılarının darlığı sebebiyle sıkıntı yaratsa da günlük kullanıma uygun bir araç.Park sorununu ise park sensörleri ya da geri görüş kamerasıyla çözüme kavuşturmak mümkün.

2 yorum:

  1. Merhaba. Araca hala sahip misiniz? Bu araçtan almayı düşünüyorum. Öncelikle yakıt olmak üzere merak ettiğim bazı konular var. Yardımcı olabilirseniz çok sevindirirsiniz. Yakıt 100 km’de kaç litre benzin ve Lpg harcıyor? Ben uzun yola çok gittiğim için son vites 2000devir 3000 devir bandındaki süratleri nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Aynı araçtan var bende de. Binek konforu yok özellikle uzun yolda ama arazi ve şehiriçinde çok iyi. Benzin yakışı şehir içi ve agresif kullanımda 12 lt/100 km.

      Sil